РЕВЮ - ''21 начина да умреш '' от Сара Енгел.


Издателство: Емас

Страници: 400

Цена: 14,00 лв.


Анотация:

21 начина – толкова открих.
21 начина да се самоубия.

До това решение стига 15-годишната Стела след масиран тормоз в училище и във Фейсбук.
Стела и Амелие са неразделни приятелки, в училище и извън училище. Заедно учат, заедно свирят и пеят. И решават да участват като дует в музикалното шоу „Х-фактор“. По време на кастингите обаче Амелие отпада. В знак на солидарност Стела се отказва от по-нататъшно участие.
Но Амелие не може да прости на приятелката си, че е по-добра. Изпълнена със злоба и завист, тя бързо успява да настрои целия клас срещу момичето, без да подбира средства: тормоз във фейсбук, заплашителни есемеси, излагащи видеоклипове. Терорът е жесток. Стела усеща как се срива психически. Музиката, доскоро целият ? живот, вече не я вълнува, а малкото хора, на които има доверие, я предават един по един. За какво да живее? Какъв смисъл има да се бори? Никакъв.

„Не, смисъл има – не да се бориш с глупостта, а да живееш! – казва обаче Сара Енгел и го доказва в романа си, базиран на истински случаи. – Смисълът е самият живот, в който стената във фейсбук не е всичко. Стига само да погледнеш настрани.“
Сп. „Фолкенскулен“, органът на датските учители, обявява книгата за „Младежки роман на десетилетието“, а младежите на Дания го определят в онлайн-гласуване за „Роман на годината“.

_____________________________________________________________________________________

Книгата ми хареса. Говори се за една тема, която всъщност е тема ''табу'' и много малко хора се осмеляват да говорят за нея. В сюжета на книгата, нашата главна героиня е Стела. Тя живее труден училищен живот, съучениците и я тормозят по начини, които са нереални. Чувства се прозрачна, ефирна, безпомощна. Стела е имала най-добра приятелка, която се казва Амелие. По стечение на обстоятелствата, те са се скарали и Амелие започва прави живота на Стела кошмарен. Още в началото на книгата проследяваме поредица от имейли с ужасно и заплашително съдържание. Стела няколко пъти е опитала да си оправи отношенията с нея, молила и се е, а всъщност не е трябвало да прави това. Амелие е тази, която е трябвало да се извини. Стела се е извинявала, защото двете са имали много приятни моменти и са изживели доста приключения. Тя просто се страхува да не остане сама.


Това са чувства, които обземат много тийнейджъри. В случая обземат и Стела, но въпреки това тя не се предава и ''стиска зъби''. Въпреки всичко, Стела си мисли, че има близък приятел и човек, в който може да намери подкрепа - това е Филипа. Но не, нейното отношение и държание е всякакво друго, но не и приятелско. Те си уговарят тайни срещи, където могат да се виждам само двете, за да не може Амелие да разбере, че са приятелки. Ако разбере, Филипа автоматично ще стане обект на подигравки, както Стела. Това никак не е редно, защото вместо подкрепа, разбиране и съчувствие, Филипа може да предложи единствено компанията си за определени моменти, като никой не трябва да разбира за това. Това не е приятелство, това е токсична връзка! 


След цялото си отчаяние, Стела намира в интернет 21 начина, по които може да се самоубие. Толкова отчаяние и тежки мисли я обземат, че я навеждат на мислите да класира тези начини по точки. Хенинг - нейният учител разбира, че нещо не е наред с нея, но въпреки това не прави нищо по въпроса. Предлага и да пусне музика на едно парти, предлага и своята подкрепа, но Стела няма смелост да говори с него за всичко, през което преминава.

 


 

Тя започва да си чати с едно момче под никнейма ''Ом'', в който най-накрая намира всичко, от което има нужда - то не е много, просто приятелско разбиране. Тяхното приятелство се заформя доста бързо. Стела до такава степен му изгражда доверие, че решава да му изпрати клип, на който свири на китара музика, композирана от нея. След няколко дни този клип се появява във фейсбук група, която е кръстена ''Всички, които мразим Стела'' и изненадааа - създателката на групата е Амелие. Там целият клас публикуват коментари, снимки и съдържание, което е безчовечно. Как може да има хора, които ще се подиграват на 15 годишно момиче, затова че майка му е починала? След като клипа се появява във фейсбук групата, ''Ом'' и казва, че повече няма да бъдат приятели и си трие профила. Това съкрушава Стела.

________________________________________________________________________________________

Когато има проблем, винаги е хубаво да се поговори с някой. Ако някой в училище Ви тормози, вземете мерки и поговорете с родител. На тази възраст, обидите и тормоза могат да повлияят доста на тийнейджърите.  Всеки е минал през това, на всеки му е било трудно, но искам да запомните едно - след всеки залез изгрява и слънце. Това важи и за живота. След всеки тежък и труден момент идва време, в което се събуждате с усмивка и всичко се нарежда. Бъдете силни и смели и отстоявайте себе си. Борете се за щастието си. Живеем кратък живот, не трябва да го изживяваме с отрицателни мисли или да допускаме хора, които да го провалят.








Коментари